Energijske pijače ali Dr. Bach kapljice?

Raziskava, opravljena na univerzi Freiburg v Švici, kaže, da energijska pijača „Red Bull“ ne obremenjuje le srca, temveč vpliva tudi na preskrbo možganov s krvjo.

V raziskavi so sodelovali mladi ljudje, stari med 20 in 31 let, ki so uživali bodisi 355 ml pločevinko „Red Bull-a“ bodisi vodo. Po zaužitju energijske pijače sta narasla krvni pritisk in utrip in nato ostala povečana več ur. Raziskovalci pa so ugotovili tudi, da pijača poveča upor v največji od treh možganskih arterij in da je hitrost pretoka krvi zmanjšana. Posledično je zmanjšan pretok krvi v možganih za približno deset odstotkov.

Nadaljna študija je pokazala, da se udeleženci pri računanju na pamet ne odrežejo bolje od tistih, ki so pili vodo. Poživljajoč učinek lahko primerjamo z delovanjem ene skodelice kave, izvira pa izključno iz delovanja kofeina, so še pojasnili raziskovalci. 
V osnovi energijske pijače, kot je denimo „Red Bull“ sicer niso zdravju školjive, a ker po njih posega vedno več mladostnikov in ker vsebujejo zelo velike količine sladkorja (tri do štiri kocke), uživanje večjih količin ni priporočljivo.

Pri mladostnikih ob tem obstaja še nevarnost predoziranja, kar lahko povzroči zastrupitev s kofeinom, ki jo prepoznamo po simptomih, kot so nervoza, nemir, tresavica, nespečnost ali pospešeno bitje srca. Zdravniki odsvetujejo zaužitje več kot 300 mg kofeina dnevno (približno 3 skodelice kave), medtem ko naj bi mladostniki zaužili največ 100 mg dnevno. Že v eni pločevinki „Red Bull-a“ najdemo 80 mg kofeina. Ker tega v manjših količinah vsebujejo tudi čokolada, kakav ter sladke pijače in pijače z manj sladkorja (slajene z umetnimi sladili), predvidevajo, da se te količine lahko zelo hitro prekorači.

Prav tako odsvetujejo uživanje energijskih pijač pri športnem udejstvovanju. V ta namen bi bilo najbolje uživati pijače, ki vsebujejo približno šest do osem odstotkov ogljikovih hidratov. Energijske pijače pa teh podobno kot sladke vsebujejo okrog enajst do dvanajst odstotkov. Obenem vsi ne prenašajo enako dobro kofeina ali ogljikovega dioksida. Sol, kot jo vsebuje mineralna voda, bi zato bila veliko bolj ustrezna. Brez posledic?Pa še to: španski in nemški raziskovalci so dokazali, da študije, ki jih podpira industrija, kar petkrat redkeje pokažejo povezavo med telesno težo in uživanjem sladkih pijač. Če te ne bi podpiral kapital, bi v osemdesetih odstotkih prišli do povsem nasprotnega rezultata.

Winneconne, WI, USA – 27 July 2015: Some of the biggest energy drinks on the consumer market. Red Bull, Monster, Amp, Rockstar, Full Throttle, NOS and Venom

Pri uživanju sladkanih energijskih pijač pa ne tvegamo le slabšega zdravje zob. Vsaj pri deklicah uživanje sladkanih pijač lahko pospeši zgodnejši nastop menstruacije. Danes deklice prvo menstruacijo dobivajo tri do štiri leta prej kot dekleta v 19. stoletju, v povrečju že pri 12,5 letih. Zakaj se ta pojavi prej, še ni popolnoma jasno. Eden pomembnih dejavnikov pa je zelo verjetno prehrana.Ker se ženski spolni hormon estrogen tvori tudi v maščobnem tkivu, maščobne blazinice in prekomerna telesna teža lahko pospešijo nastop pubertete. Ob tem pa sladkane pijače vplivajo na stanje hormonov pri deklicah in tako še dodatno pospešijo zgodnejši nastop pubertete, kot je doznala raziskava na harvardski univerzi v Bostonu.Že kozarec in pol limonade na dan zadostuje, da deklica prvo menstruacijo prejme skoraj tri mesece prej. To sicer ni slišati veliko, vendar pa kasneje lahko vpliva na tveganje za raka prsi, svarijo raziskovalci. Prej ko nastopi menstruacija, večje je tveganje za to vrsto raka. Na to pa nimajo nobenega vpliva sadni sokovi z naravno prisotnimi sladkorji ali dietne pijače. 

Namesto energijskih pijač lahko uporabite

Dr. Bach kapljice Energija in Vitalnost 

Dr. Bach kapljice so :

 • brez kontraindikacij z drugimi zdravili,
 • na trgu že od leta 1930
 • hitro delovanje
 • Brez skrbi jih lahko priporočate vsem starostnim skupinam.
 • Brez interakcij in stranskih učinkov.
 • Več desetletne izkušnje in odlične povratne informacije iz evropskih držav
 • odlične pri športnem udejstvovanju

Izdelke lahko naročite na:

 • Email:
 • info.medica.center@gmail.com
 • telefonsko številko 031 320 049
 • lahko pošljete tudi SMS s svojimi podatki in naročilom.
 • Pokličite za brezplačen nasvet
 • Poštnine vam ne zaračunavamo

Comments are closed.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica Je PraznaNazaj Na Trgovino