Motnje hranjenja-čustveno prenajedanje

Če želite nadzirati svoje prehranjevanje in opustiti čustveno prehranjevanje, je pomembno, da znate razlikovati med fizično in čustveno lakoto.

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste se iz službe vrnili utrujeni in s polno glavo skrbi, odprli hladilnik in pojedli vse

Fizično lakoto začutimo počasi, lahko jo tudi nadziramo in odlašamo z njeno zadovoljitvijo. Ne hrepenimo po velikih količinah mastne ali sladke hrane, ampak lahko s tekom zaužijemo tudi zdrava živila. Pri zadovoljevanju fizične lakote jemo počasi in se zavedamo, kaj počnemo. Jesti prenehamo, ko smo siti. Po zaužitju obroka se počutimo dobro, brez slabih občutkov in krivde.

Ali jemo samo takrat, ko smo lačni, ali je hrana tudi naša tolažba, nagrada, celo kazen?! O zdravi prehrani Slovenci nismo nepoučeni. Zakaj smo potem anoreksični, bulimični, debeli in množično umiramo (tudi) zaradi bolezni, katerih velik krivec je nezdrava in nepravilna prehrana?

Čustvena lakota nastopi nenadoma in sproži hrepenenje po natanko določeni vrsti hrane, navadno po nezdravi, visokokalorični in mastni hrani. Osredotočeni smo na specifične teksture, okuse in vonjave. Prehranjevanje je nenadzirano, saj lahko v hipu pojemo vrečko piškotov, ne da bi se tega sploh zavedali. Ko smo siti, se ne ustavimo, ampak moramo jesti naprej, dokler nas ne zaboli želodec. Tovrstno prehranjevanje pogosto spremljajo občutki krivde, sramu, nemoči in razočaranja.Ustavite se!

Prekomerna telesna teža ter z njo povezano nezadovoljstvo in slaba samopodoba, kljub poplavi raznovrstnih diet, znanju o zdravi prehrani in različnim možnostim za telesno aktivnost, še vedno ostaja zelo razširjena težava.

Preden v napadu „lakote“, ki to običajno ni, prehitro posežete po hrani, si postavite nekaj vprašanj:

 • Je moje telo v resnici lačno?
 • So za lakoto v resnici kriva čustva, ki me obdajajo?
 • Kako se počutim ta hip? Kakšno je moje dihanje, kako napete so mišice, je trebuh sproščen ali napet?

Uporabite dr. Bach kapljice Remedy. Z drugimi besedami, zamotite se za nekaj časa z nečim prijetnim, ne sedite takoj za mizo. Zavrtite si npr. priljubljeno pesem, pokramljajte skozi okno s sosedo, ki obeša perilo, pobožajte svoje otroke, karkoli prijetnega … S tem boste izklopili program, ki vas sili k prekomernemu hranjenju in ki ga tako težko krmilite. Seveda je to mogoče le, če niste izstradani, če niste izpustili prejšnjega obroka.

Dr. Bach kapljce nimajo stranskih učinkov

Če vam je to uspelo, ste že na precej boljši poti. Ko umirjeni sedete k obedu, to umirjenost vzdružujte še naprej in se posvetite izključno svojemu obroku. Če živite sami, izklopite radio, televizor, telefon, računalnik, ne listajte po reklamah, ki ste jih našli v nabiralniku, ne berite, ne delajte planov, ne razmišljajte, kaj vse morate še postoriti (najraje že včeraj). Če obedujete z družino, bodite veseli, zaželite si dober tek in se prepustite mirnemu kramljanju.Negotove mame, debeli otroci?

Ameriški raziskovalci ugotavljajo, da svoj delež k nezdravemu prehranjevanju in debelosti otrok prispevajo tudi starši s svojo negotovostjo.

Raziskovalci so skoraj 500 materam otrok, starih od poltretjega do polčetrtega leta, postavili vrsto vprašanj, s katerimi so hoteli ugotoviti, v kakšnih odnosih so z najbližjimi odraslimi, kako se lotevajo otrokovih negativnih čustev, kako in kdaj hranijo otroke, kakšni so družinski obedi in kako pogosto njihovi otroci gledajo televizijo.Kadar so starši neodzivni ali nedosledni glede potreb majhnih otrok, se lahko pri slednjih razvije tako imenovani negotovi stil navezanosti, zaradi katerega imajo starši težave pri spopadanju s stiskami otrok. Takšen oče ali mama se utegne na jokanje triletne hčerkice, češ da jo je prizadela prijateljica, odzvati z zanikanjem ali neupoštevanjem otrokovih čustev, na primer z besedami »zaradi tega ti pa res ni treba jokati« ali pa »saj nisi zares žalostna«.

Če starši ne upoštevajo otrokove žalosti in jeze ali ga celo kaznujejo za to, se malček ne nauči, kako nadzorovati ali usmerjati težka čustva.Kako prenehati s »čustvenim prehranjevanjem«?

Za dvig samozaupanja lahko uporabimo Dr. bach kapljice

Čustveno prenajedanje je izziv – priložnost, da vzamemo življenje v svoje roke in da postanemo zanj odgovorni. K reševanju problema je potrebno pristopiti celostno; poskrbeti za telo, čustva, misli in odnose, uporabimo lahko Dr. BACH KAPLJICEDr. Bach kapljice so vam lahko v podporo in pomoč! Spodbujajo posameznikovo notranjo sposobnost uravnotežiti in vzpostaviti harmonijo v primeru osebnostnih težav ali spremenjenih čustvenih stanj.Dr. Bach kapljice odpravijo vzrok, preden bolezen izbruhne. Uporabljajo se lahko tudi preventivno, saj nimajo stranskih učinkov ali kontraindikacij. Pristop Dr. Bach kapljic temelji na ciljanem odkrivanju in zdravljenju vzrokaČe imate probleme s telesno težo iz zgoraj naštetih razlogov, je v procesu izgubljanja telesne teže, poleg spremembe prehrambenih in gibalnih navad, potrebno poseči tudi na področje čustvene dinamike in miselnih vzorcev, odnosa do lastnega telesa, odnosa do drugih, načinov soočanja z življenjem in spoprijemanja s stresnimi situacijami. Pogledati je potrebno kako »sabotirate« sami sebe – predvsem na nezavedni ravni – v svetu čutenj in doživljanj, ki ga izoblikujejo zgodnje življenjske izkušnje, nenapisana pravila, ki vladajo v določeni družini (pravila obnašanja, izražanja čustev, odprtosti oz. rezerviranosti do zunanjega sveta) ter čustvena dediščina prejšnjih generacij. Vse to nas namreč nezavedno pogojuje in aktivno pripomore k ohranjanju natanko določenih vzorcev v sedanjosti.

Pokličite za brezplačen nasvet 031 320 049

Dr. Bach kapljice so :

 • brez kontraindikacij z drugimi zdravili,
 • na trgu že od leta 1930
 • hitro delovanje
 • Brez skrbi jih lahko priporočate vsem starostnim skupinam.
 • Brez interakcij in stranskih učinkov.
 • Več desetletne izkušnje in odlične povratne informacije iz evropskih držav
 • odlične pri psihosomatskih težavah
 • Na voljo brez recepta

Izdelke lahko naročite na:

Pomenbno je napisati, da je dr. Bach zapustil recepturo za pripravo vsemu človeštvu, zato so Bachove kapljice vseh proizvajalcev pripravljene po istem originalnem receptu. Razlika med različnimi proizvajalci je samo v kakovosti osnovnih surovin-esenc. Le to pa lahko zagotavlja samo certifikat angleških proizvajalcev B.A.F.E.P.

Dr. Bach kapljice so na trgu že od leta 1930. To jim daje zagotovilo da so učinkovite pri zdravljenju predvsem psihosomatskih težav. Zaradi poplave nekakovostnih proizvajalcev, pa marsikdo dobi občutek da so Bachove kapljice neučinkovite in prav ima. Potrebno je izbrati tistega, ki lahko s certifikatom kakovosti zagotavlja učinkovitost in sledljivost v skladu z zakonom.

Comments are closed.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica Je PraznaNazaj Na Trgovino