Dr. Edward Bach se je rodil 14. septembra 1886 v kraju Mosley, vasi v bližini Birminghama. Naprednost, vztrajnost, velikodušnost, občutljivost in intuicija so med njegovimi talenti. Rad je imel naravo in je svobodnega duha. Tako Edward Bach zapusti svoje delovno mesto v očetovi livarni in se posveti študiju medicine. Diplomira leta 1912 na University College Hospital v Londonu.
Zelo kmalu je postal strokovnjak, vendar ni bil zadovoljen s terapevtskimi metodami tistega časa, saj so bile preveč pod vplivom fizične in mehanske vizije, le malo pozornosti pa so posvečale značajskim, vedenjskim in psihoemocionalnim vidikom človeškega bitja. Bach je opazil, da posamezniki, ki so si osebnostno in značajsko podobni, pogosto reagirajo na enak način na stresne situacije.
Dr. Edward Bach

Najprej mu kot asistentu bakteriologu na University College Hospital in kasneje kot bakteriologu na London Homeopathic Hospital njegove zadolžitve in naloge dajejo priložnost, da je prepoznal sedem skupin črevesnih bakterij, ki se nanašajo na sedem tipov osebnosti.

Odobravanje njegovega dela se je kazalo tudi v tem, da je vedno več ljudi obiskovalo njegovo prakso v ulici Harley.

Ne glede na svoj uspeh nadaljuje z raziskavami, saj je prepričan, da v naravi morajo obstajati vitalni in neškodljivi principi, ki so sposobni priti v sozvočje s stanjem dobrega počutja.

Ta načela najde v naravnih cvetovih, ki rastejo na valižanskem podeželju, in  1930. identificira prve tri cvetove (Impatiens, Mimulus in Clematis). Z opazovanjem cvetov še istega leta razume, da kapljice rose, ki jih zadane sonce, postanejo prepojene z esenco rastline, na kateri ležijo. Prav iz tega občutka je razvil »metodo sonca« za pripravo matičnih esenc.
Posvetil se je svojim raziskavam in objavljanju svojih odkritij, ne da bi se zmenil za slavo in ekonomsko povračilo. Proda svoje dobrine, pogosto ponudi svoje storitve brez plačila in je zadovoljen v ponošenih oblačilih, prepričan, da bo na nek način našel vse, kar potrebuje, saj se tako ponavadi dogaja. Kasneje odkrije še druge cvetove in leta 1932 zaključi niz prvih 12 esenc, ki jih imenuje »zdravitelji« (»Healers«).

Med letoma 1933 in 1934 identificira novih 7 esenc, ki jih imenuje »pomočniki« (»Helpers). Nato odkrije še zadnjih 19 esenc, ki jih označi za bolj »duhovne« (»Spirituals«).

Nadalje razvije še metodo prevretja, ko mora v začetku pomladi, kot sonce še ni tako intenzivno, pripraviti matično esenco  češnjelike slive, katere rastlina je lesnata in žilava.

Umrl je v spanju 26. novembra 1936, ko je sklenil svoje delo, katerega pozitivne učinke lahko uživamo še vedno.

 

V skladu z vizijo dr. Bacha, 38 bachovih esenc, ki so ustrezno pridobljene iz naravnih cvetov (z izjemo izvirske vode iz virov, znanih po svojih posebnih lastnostih), spodbuja posameznikovo notranjo sposobnost uravnotežiti in vzpostaviti harmonijo v primeru osebnostnih težav ali spremenjenih čustvenih stanj. Bachove esence je mogoče jemati posamezno ali v kombinaciji, odvisno od razpoloženja in individualnih potreb. Vsaka esenca odraža posebno čustveno in vedenjsko stanje, ki omogoča posamezniku, da razvije, ponovno pridobi in izrazi svoj lastne vire in naravne  sposobnosti prilagajanja.

 

Vrste:

38 Bachovih esenc je  razvrščeno v 7 skupin, glede na vrste čustvenih stanj

 

  1. STRAH, ZASKRBLJENOST, PANIKA

  2. NEGOTOVOST, POMANJKANJE SAMOZAUPANJA

  3. POMANJKLJIVA SKRB ZA TRENUTNE OKOLIŠČINE

  4. SAMOTA, OSAMLJENOST

  5. PREVELIKA OBČUTLJIVOST NA ZUNANJE VPLIVE IN IDEJE

  6. DEPRESIJA IN OBUP

  7. PRETIRANA ZASKRBLJENOST ZA DOBROBIT DRUGEGA

Depliant-Bach