Atopijski dermatitis in stres

Atopijski dermatitis (AD) je kronična, močno srbeča in ponavljajoča se kožna bolezen, ki se večinoma pojavi že zelo zgodaj v otroštvu, običajno v prvih šestih mesecih življenja in lahko traja več let. Pogosteje se pojavlja pri osebah, ki imajo v družini druge atopijske bolezni, kot so astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. Bolezen se pojavlja v dveh oblikah:

 • alergijska, za katero zboli okoli 90 % oseb,
 • nealergijska, pri kateri so vsi alergološki testi negativni in prizadene okoli 10 % bolnikov.

DERMATOZE

Na osnovi raziskav je danes zagotovo znano, da imata akutni in kronični stres pomembno vlogo pri razvoju številnih kožnih bolezni. Bolezni, pri katerih stres vpliva na poslabšanje sprememb, so psorijaza, atopijski dermatitis, kronična idiopatska urtikarija, angioedem, lichen ruber planus, akne in alopecia areata. Te bolezni imenujemo tudi psihosomatske dermatoze. Poleg genske predispozicije in stresa je pri psihosomatskih dermatozah pomembna tudi imunska komponenta bolezni. Bolniki, ki bolehajo zaradi teh bolezni, imajo pogosto izrazito emocionalno reakcijo zaradi vidnih kožnih sprememb in potrebe po izolaciji.

ZNAČILNOSTI/SIMPTOMI:Atopijski dermatitis se lahko pojavi le na določenih predelih kože ali pa se razširi in prizadene kožo celotnega telesa. Značilni simptomi so:

 • suha koža, ki spominja na luske
 • rdečina
 • srbenje
 • razpoke za ušesi
 • izpuščaji na licih, rokah in nogah

V akutni fazi vnetja so za atopijski dermatitis značilne simetrično razporejene, neostro omejene kožne spremembe z rdečino, mehurčki in rosenjem, medtem ko se v fazi kroničnega vnetja pojavijo zadebeljene plošče, kraste in obsežno luščenje.

Pri dojenčkih se bolezen začne okoli tretjega meseca starosti s srbečimi, pordelimi in suhimi žarišči po licih. Kožne spremembe se ponavadi razširijo z obraza na zgornji del trupa in dele okončin, medtem ko je koža pod plenicami, v gubah in okoli ust praviloma zdrava.

Pri šolskih otrocih in mladostnikih najdemo kožne spremembe v komolčnih in kolenskih pregibih, prizadeta pa je tudi hrbtna stran rok, nog in prstov. V odrasli dobi pa se pojavijo še vnetne spremembe na vratu, vekah in obrazu.

ZDRAVLJENJE: Vpliv stresa na atopijski dermatitis je do sedaj najbolj raziskan in potrjeno je, da k poslabšanju bolezni zelo pogosto vodi stresna situacija. Do poslabšanja bolezni lahko privede tudi stresni dražljaj, še posebej, če se bolezen nahaja na izpostavljenih delih telesa. Oboleli se vsakodnevno soočajo z občutkom nelagodja, ko so v tesnem stiku z ljudmi. Posledično se razvijajo patološke nevšečnosti, katere oboleli razvija kot reakcijo na kožno bolezen. Pri zdravljenju teh bolezni je pomemben celovit pristop, na osnovi katerega se obolelega človeka doživlja in obravnava kot integrirano strukturo duha in telesa. Tekom zdravljenja, v ţežnji po doseganju čim boljšega rezultata, je potrebno poleg dermatološkega zdravljenja, vključiti tudi psihološko pomoč, po potrebi pa tudi psihiatrično zdravljenje.

Dr. Bach kapljice Remedy so vam lahko v podporo in pomoč! Spodbujajo posameznikovo notranjo sposobnost uravnotežiti in vzpostaviti harmonijo v primeru osebnostnih težav ali spremenjenih čustvenih stanj.

Dr. Bach kapljice odpravijo vzrok, preden bolezen izbruhne.Uporabljajo se lahko tudi preventivno, saj nimajo stranskih učinkov ali kontraindikacij.

Bachove kapljice (Remedy):

Optimalna, sinergijska in dopolnilna kombinacija Bachovih cvetov, ki obudi vaše lastne notranje vire in naravno zmožnost prilagajanja, ko želite doseči stanje sproščenosti, mirnosti in obvladati stres.

Za več info in naročila: www.medica-center.si ali pokličite za brezplačen nasvet na 031 320 049

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica Je PraznaNazaj Na Trgovino