Prekomerna dnevna zaspanost in Dr. Bach kapljice

Narkolepsija spada med motnje spanja, ki se najbolj kažejo kot neobvladljiva prekomerna dnevna zaspanost.

Pri nas so motnje spanja še vedno nekoliko stigmatizirane.

Če pri nas nekdo v šoli ali na delovnem mestu spi, ga hitro označimo kot lenega. Družba se ne zaveda resnosti in obsega teh motenj. Še večji problem je čezmerna dnevna zaspanost, ki je bolezenska, denimo narkolepsija. Takšni ljudje v službi zaspijo za deset minut in se počutijo kot prerojeni. A ker jih okolica ne razume, se gredo skrit v stranišče, kjer lahko v miru zaspijo. Zato je o tem treba govoriti, bolnike pravočasno prepoznati in ustrezno zdraviti.

Se število tovrstnih motenj povečuje ali jih samo bolje prepoznavamo?

Zagotovo jih bolje prepoznavamo, čeprav je v Sloveniji tako, da recimo bolniki z narkolepsijo šele 17 let po prvem simptomu dobijo diagnozo. 17 let hodijo naokrog, vozijo avto, so stigmatizirani.Sicer pa živimo v storilnostno zelo obremenjeni družbi, kjer so pritiski po vse daljših delovnikih vse hujši. V Evropi v izmenah dela vsak deseti, v ZDA pa že vsak četrti zaposleni, neredko s pomočjo poživil pred nočnim delom in uspavali po njem. Vse to seveda ni naravno za človeka, zato je motenj več, več je prometnih nesreč in nesreč na delovnem mestu. Pa še spimo v povprečju manj, kot so spali v preteklem stoletju.

Najbrž se vsakemu zgodi, da kakšno noč slabše spi. Kdaj pa moramo poiskati pomoč?

Kadar se motnje pojavljajo vsaj trikrat na teden več kot tri tedne, govorimo že o kronični težavi. Takrat je treba o tem poročati osebnemu zdravniku, ki najprej izključi druge možne vzroke, recimo slabokrvnost, motnje v delovanju ščitnice in druge bolezni ter stranske učinke zdravil. Trenutno so denimo velik problem mladi, ki jemljejo sintetične droge in legalna poživila.

Cikli spanja in budnosti, s tem pa tudi motnje, so v veliki meri podedovani. Koliko jih je torej mogoče spreminjati?

Tako imenovane urne gene podedujemo, kar pomeni, da podedujemo tako, koliko spimo, kot tudi, kakšen tip smo, torej ali hodimo zgodaj ali kasneje v posteljo. Zato so možnosti prilagajanja omejene.

Po nekaterih teorijah naj bi bil najbolj naraven cikel spanja pri ljudeh dvodelen s pavzo med polnočjo in drugo uro.

Zadnje čase se predvsem v antropoloških raziskavah pojavljajo teorije o tem, da smo v preteklosti spali po obrokih. Zagotovo vemo, da smo ljudje od vedno vezani na svetlobo in temo. Res pa je, da v pradavnini najverjetneje globoko spanje ni bilo enako kot danes, saj pogoji tega niso dovoljevali. Če bi človek takrat spal enako globoko, bi bil namreč v veliko večji nevarnosti, da ga napade kakšna žival. Šele kasneje, ko smo začeli spati na varnem, se je najbrž vzpostavilo takšno globoko spanje. A to so teorije, ki jih je nemogoče dokazati.

Če je tema tako pomembna za človekovo spanje, zakaj nekateri ponoči lažje delajo in spijo čez dan?

Smo različni. Naša notranja biološka ura naj bi bila naravnana na približno 24 ur, a običajno nekoliko odstopa. Za tiste, ki se bolj približujejo 25-urnemu ciklu, to pomeni, da se jim spanje iz dneva v dan zamika za približno eno uro. V prostoru brez naravne svetlobe bi si takšni ljudje z lahkoto uredili lasten ritem, problem pa je, ko morajo v službo, ki se vsak dan začenja ob šestih zjutraj. In tega se ne da urediti v enem tednu.

Poznamo okrog 90 kategorij motenj spanja. Katere so najpogostejše?

Pri odraslih lahko zagotovo najpogosteje govorimo o nespečnosti. Približno tretjina odraslih je že imela obdobje kronične nespečnosti in te je vedno več. Pred leti je študija pokazala, da je ravno zaradi nespečnosti bistveno narasla poraba uspaval, v Veliki Britaniji in nekaterih drugih državah tudi alkohola, ki kratkoročno res pomaga pri uspavanju, dolgoročno pa povsem poruši ritem spanja. Za zdravljenje prekomerne dnevne zaspanosti so v preteklosti uporabljali različna zdravila, predvsem psihostimulanse (poživila), za zdravljenje REM pojavov (katapleksija, halucinacije, paralize) pa različne antidepresive, ki zmanjšajo možnost neposrednega uspavanja v REM spanje.

Danes lahko uporabite Dr. Bach kapljice Energija in Vitalnost, ki so vam lahko

v podporo in pomoč! Spodbujajo posameznikovo notranjo sposobnost uravnotežiti in vzpostaviti harmonijo v primeru osebnostnih težav ali spremenjenih čustvenih stanj.

Dr. Bach kapljice odpravijo vzrok, preden bolezen izbruhne.

Uporabljajo se lahko tudi preventivno, saj nimajo stranskih učinkov ali kontraindikacij.

Za več info in naročila: www.medica-center.si ali pokličite za brezplačen nasvet na 031 320 049

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša Košarica Je PraznaNazaj Na Trgovino