Previsoka pričakovanja, strah in anksioznost

Otroci se zelo različno odzivajo na preverjanje znanja v šoli. Nekateri so do tega ravnodušni, drugi samozavestni in pragmatični, spet nekateri rahlo prestrašeni. Določen del šolarjev pa doživlja preverjanje znanja, kot izredno stresno situacijo, na katero se pogosto odzovejo z zelo burnimi psihičnimi in tudi fizičnimi reakcijami. Da bi se šolar, ki doživlja ta strah, lahko s tem uspešno soočil in ga premagal, potrebuje veliko razumevanja, spodbude in konstruktivne pomoči predvsem s strani staršev. Kako pomagati otroku premagati strah pred šolskim preverjanjem znanja. In prav starši smo s svojimi zahtevami in pričakovanji velikokrat lahko glavni povzročitelji otrokovega strahu pred šolo in preverjanjem znanja.

Visoka pričakovanja in želje po odličnih šolskih rezultatih, lahko manj samozavestni in osebnostno šibkejši otroci, doživijo kot izreden strah, katerega ne znajo obvladati.

Ta prekomeren strah ali anksioznost, pa posledično privede do še slabših ocen, izogibanja preverjanju znanja in močnih fizičnih reakcij.Vzroki za strah pred preverjanjem znanja

Najbolj pogosti vzroki za pojav tega strahu so:

 • previsoka pričakovanja staršev in učiteljev
 • otrok si sam zastavi previsoke cilje
 • pomanjkanje samozaupanja in samozavesti
 • otroka je strah, da bo pri učnih rezultatih slabši od sovrstnikov
 • slabe ocene že pri preteklih preverjanjih znanja
 • strah, da bo vedno znova dosegal slabe rezultate na testih
 • slabo usvojena znanja
 • strah pred zasmehovanjem okolice zaradi slabih ocen.

Klasični simptomi strahu pred preverjanjem znanja pa se kažejo kot: močna anksioznost, izguba spomina, nespečnost, pogosto uriniranje, fizična izčrpanost, razdraženo črevesje, pomanjkanje apetita, pogosti glavoboli, nizek krvni pritisk, slabosti, povišana telesna temperatura, tresenje rok in tudi izguba zavesti.

Če starši prepoznamo vzroke in simptome strahu pred preverjanjem znanja, smo že na dobri poti, da otroku lahko pomagamo. Zelo pomembno je, da otroku nudimo veliko podpore pri učenju, ga pohvalimo in ga spodbujamo k doseganju dobrih šolskih rezultatov, pri tem pa pazimo, da nanj ne vršimo pritiskov. Otrokovih dosežkov ne primerjamo z dosežki njegovih sovrstnikov, temveč se osredotočimo samo nanj in njegovo pripravo na preverjanje znanja. Otrok, ki se je dobro pripravil na preverjanje znanja, bo hitreje in bolj učinkovito premagal strah.

Dr. Bach kapljice Samozavest & samozupanje v kombinaciji z Remedy so vam lahko v podporo in pomoč!

Spodbujajo posameznikovo notranjo sposobnost uravnotežiti in vzpostaviti harmonijo v primeru osebnostnih težav ali spremenjenih čustvenih stanj.

Dr. Bach kapljice odpravijo vzrok, preden bolezen izbruhne.Uporabljajo se lahko tudi preventivno, saj nimajo stranskih učinkov ali kontraindikacij.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica Je PraznaNazaj Na Trgovino