Psihosomatske težave, ki jih povzroča stres!

V zadnjih letih je Svetovna zdravstvena organizacija zabeležila izredno velik porast psihosomatskih bolezni, ki so posledica nepravilnega načina življenja. Poznavanje vzrokov psihosomatskih bolezni nam lahko pomaga preprečiti veliko težav, ki se lahko v nasprotnem primeru zapletejo v bolezni, ki jih je težko diagnosticirati in tudi zdraviti, poleg našega fizičnega zdravja pa znatno poslabšajo kvaliteto našega življenja. Primeri psihosomatskih motenj:

 • Na področju odkrivanja bolezni notranjih organov so najbolj pogoste in opazne: trajno zvečan oziroma zmanjšan krvni pritisk, motnje v delovanju ščitnice, oslabitev srčnih mišic, nenadno hitro bitje srca, izguba apetita, pretirana debelost, ipd.
 • Pri zdravljenju bolezni prebavil se najpogosteje pojavljajo krvavitev v prebavilih, sindrom razdraženega črevesja, nekatere bolezni debelega črevesja, zaprtost, diareja, ipd.
 • Pri zdravljenju dihalnih organov so značilne bolezni pljuč, ki se odražajo v ponavljajočih napadih težkega dihanja, kašljanja, piskanja v prsih, kronično vnetje dihalnih poti, občutljivost nosne sluznice, ipd.
 • Na urgenitalnem področju sta najbolj pogosti pri ženskah pogosta vaginalna vnetja in pri moških vnetja prostate, ki veljajo za eno najpogostejših moških bolezni.
 • Koža velja za organ preko katerega se odražajo številna čustvena stanja, tako so številne dermatološke težave povezane s psihosomatiko, in sicer različni ekcemi, srbečice kože ali nevrodermitisi, pogosti izpuščaji, ipd.

Ali je zgolj izogibanje stresu dovolj, da se izognemo psihosomatskim težavam? Preprosto vprašanje, vendar še zdaleč ne tako preprost odgovor. »Jasno je, da to ni mogoče, saj so stresorji vsakdanji pojav, hkrati pa je stres pravzaprav povsem normalno dogajanje v telesu. Problemi nastanejo, ko je stres prehud ali preveč dolgotrajen in preseže kapacitete telesa za spopadanje z njim. Če se že ne moremo povsem izogniti stresu, pa lahko vsaj nekoliko okrepimo našo obrambo proti njegovim posledicam.

Tu mislim v prvi vrsti na zdrav način življenja, primerno prehrano, dovolj gibanja na svežem zraku pa na ustrezne odnose znotraj družine, na druženje s prijatelji, na ukvarjanje s hobiji in podobno. Pomembno si je včasih vzeti odmor, iti na izlet, se srečati z ljudmi, ki jih imamo radi. Lahko se ukvarjamo s tehnikami za sproščanje. Vprašajmo se, kaj v življenju res hočemo in za kaj si je vredno prizadevati. Ali res potrebujemo nekaj (denar, položaj), za kar moramo vložiti ogromno napora in zaradi česar bomo morali še več časa preživeti v službi, hkrati pa bomo imeli še manj časa za družino in prijatelje?

Treba pa se je zavedati, da smo del načina za spopadanje s težavami prinesli že na svet, del pa se je oblikoval v zgodnjem razvoju otroka. Pri tem so pomembni tudi odnosi v družini, v kateri je otrok odraščal; je imel možnost izraziti svoje stiske še na kakšen drug način kot skozi telo? Že v zgodnjem otroštvu se začne oblikovati način odzivanja na strese, in to je pozneje veliko težje spremeniti. Ni nemogoče, a potrebna sta precejšnja vztrajnost in veliko časa.

Dr. Bach kapljice so vam lahko v podporo in pomoč! Spodbujajo posameznikovo notranjo sposobnost uravnotežiti in vzpostaviti harmonijo v primeru osebnostnih težav ali spremenjenih čustvenih stanj.

Dr. Bach kapljice odpravijo vzrok, preden bolezen izbruhne.

Uporabljajo se lahko tudi preventivno, saj nimajo stranskih učinkov ali kontraindikacij.

Za več info in naročila: www.medica-center.si ali pokličite za brezplačen nasvet na 031 320 049

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica Je PraznaNazaj Na Trgovino